Blog

“Melle krijgt smaakcentrum | AVS”

https://avs.be/artikels/melle-krijgt-smaakcentrum-a81765

Eén: FACTCHECKERS LATEN CHEMOPATIËNTEN MET SMAAK ETEN

Kankerpatiënten krijgen vaak chemotherapie. Die doden kankercellen maar hebben ook onaangename bijwerkingen. Haarverlies is algemeen bekend, maar dat chemo vaak ook de smaak van patiënten aantast, is veel minder geweten. Net op het moment dat ze alle krachten nodig hebben om te vechten tegen die ziekte, verliezen ze de goesting om te eten omdat niets hen nog lekker smaakt.

Maar nu zouden onderzoekers een brood ontwikkeld hebben dat wel nog zou smaken als je chemo krijgt: oncobrood. En dat interesseerde Britt enorm. Ze zocht en vond twee kankerpatiënten, elk met een specifiek smaakprobleem. Peter is 44, heeft lymfeklierkanker en om de 14 dagen krijgt hij een chemokuur. En Sylvia is Nederlandse, maar woont al 35 jaar in ons land. Ze kreeg eind vorig jaar borstkanker en krijgt net als Peter om de twee weken een chemokuur. De smaak van Sylvia en Peter is zo sterk veranderd dat ze sommige geuren en smaken zelfs niet meer kunnen verdragen.

Britt schiet in actie en gaat samen met van Lobke Van den Wijngaert van het Center for Gastrology op zoek naar smaken die Peter en Sylvia nog wel kunnen proeven. En na vele testen vinden ze een paar extreme smaken die ze lekker vinden. Op basis daarvan gaat Lobke aan de slag en maakt ze een recept voor de oncobroden. Britt schakelt vervolgens ‘bakker Jan’ in – Jan is inderdaad bakker geweest – en samen bakken ze de broden voor Sylvia en Peter. Zullen ze die ook lekker vinden? Het resultaat is fenomenaal en ontroerend: voor het eerst in lange tijd kunnen Sylvia en Peter weer genieten van iets dat zo gewoon is als een boterham.

Bron: Website één

Copyrighted Image

error: Inhoud is beschermd!